Willem Voogd brengt Baba naar het theater

Willem Voogd brengt Baba naar het theater

Acteur Willem Voogd dankt zijn bestaan aan de onwaarschijnlijke reis van zijn Russische oma. Zij reisde in de Tweede Wereldoorlog voor de liefde vanuit Odessa naar Nederland. In 2021 maakte Voogd over dit verhaal voor de NTR de podcast BABA. Dit najaar brengt hij Baba naar het theater.

In 1944 stapt Baba op een Duitse trein richting Nederland; de liefde achterna. Om haar onvoorstelbare reis te begrijpen legt Willem Voogd in 2021 dezelfde reis af; een ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba. Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Voogd de geschiedenis van zijn oma in. Hij probeert haar passie, liefde en doorzettingsvermogen, die zij had gedurende haar reis en daarna tijdens het aarden in een nieuw land, te vinden in zichzelf.

Baba is vanaf dit najaar te zien in theaters door heel Nederland!

Kiki Schippers gaat eindelijk het theater in met band!

Kiki Schippers gaat eindelijk het theater in met band!

Na een spetterende show op theaterfestival de Parade gaat cabaretier en zangeres Kiki Schippers eindelijk het theater in met band! Voor het eerst toert de winnares van de Annie M.G. Schmidtprijs vanaf september met haar fantastische muzikanten langs grote zalen door heel Nederland.

Wie Kiki Schippers met haar muzikanten op de Parade zag weet: Kiki Schippers met band betekent vuurwerk! Daarom kon een vervolg niet achterwegen blijven. Dat vonden de theaters ook. Kiki Schippers met band is vanaf september meer dan veertig keer te zien op tournee langs grote zalen.

Haar waanzinnige stem en fantastische liedteksten komen nu nog meer tot hun recht onder begeleiding van geweldige popmuzikanten. Ze bezingt een waaier aan onderwerpen, van kwantummechanica en drones tot aan liefde en politiek.

Kijk hier voor de hele speellijst.

Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender in ultiem relatiedrama

Sanne Wallis de Vries, Bas Hoeflaak, Alex Ploeg en Claire Bender in ultiem relatiedrama

Wat zijn we blij! Volgend seizoen zal Wie is er bang voor Virginia Woolf? in de theaters te zien zijn! Met een geweldige cast. De legendarische George en Martha worden vertolkt door Sanne Wallis de Vries en Bas Hoeflaak. Samen met Alex Ploeg als Nick en Claire Bender als Honey brengen zij een met drank doordrenkte nacht door vol vlijmscherpe dialogen, gevaarlijke spelletjes en verbale slachtpartijen. Als geen ander weet dit viertal vileine humor met zwartgallige drama te combineren en elkaar in dit meesterwerk tot het uiterste te drijven. Edward Albee’s Wie is er bang voor Virginia Woolf? is een van de meest gespeelde toneelteksten wereldwijd. 

Wie is er bang voor Virginia Woolf? gaat op 20 januari 2024 in première in de Leidse Schouwburg in Leiden. De regie is in handen van Hanneke Braam, regisseur van theaterbewerkingen als Bonita Avenue en Turks Fruit. Het stuk is van januari tot en met mei 2024 te zien in theaters door heel Nederland.

Kijk hier voor de trailer en hier voor meer informatie over de voorstelling. 

De Smeekbede volgend seizoen in de theaters!

De Smeekbede volgend seizoen in de theaters!

Met trots presenteren wij de voorstelling De Smeekbede, die volgend seizoen in de theaters te zien zal zijn. Een belangrijk verhaal over het slavernijverleden in Suriname, naar de gelijknamige roman van Lianne Damen. Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen. Regisseur is Olivier Diepenhorst, die eerder ook tekende voor De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra. Maarten van Hinte, die eerder onder meer schreef aan de voorstellingen Woiski vs. Woiski en de Gliphoeve, bewerkte de roman tot een theaterstuk.

De Smeekbede duikt de geschiedenis in van een opmerkelijke brief. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. 

De rollen worden onder meer gespeeld door Dionne Verwey en Krisjan Schellingerhout. De Smeekbede gaat in première op 15 oktober in DeLaMar in Amsterdam en is van oktober tot en met december 2023 te zien in theaters door heel Nederland. 

Kijk hier voor de trailer en hier voor meer informatie over deze voorstelling. 

Musa in RaRa Ramadan (NPO3)

Musa in RaRa Ramadan (NPO3)

Musa is vanaf 3 april te zien in RaRa Ramadan op NPO 3, een programma dat op luchtige wijze het publiek meeneemt in het gedachtegoed en de belevenis van de ramadan. In verschillende quizrondes wordt de kennis van bekende gasten over de ramadan getest en wordt er op spirituele, diepgaande, maar zeker ook op humoristische wijze stil gestaan bij de actualiteit.

Presentatrice Nora Akacha wordt elke aflevering bijgestaan door verschillende panelleden, waaronder Musa!

In verschillende quizrondes wordt de kennis over de ramadan getest. De actualiteit wordt besproken aan de hand van opmerkelijke fragmenten en de leukste memes. Ook worden er grappige en soms wat ongemakkelijke persoonlijke verhalen gedeeld. Kortom, een frisse blik op deze bijzondere maand met ruimte voor achtergrond en bezinning, en dat allemaal in één quiz!

De eerste RaRa Ramadan is op maandag 3 april te zien om 20:30 uur bij de NTR op NPO3. De andere afleveringen volgen op 10 april, 17 april en 24 april.

Prachtige reacties De scheepsjongens van Bontekoe

Prachtige reacties De scheepsjongens van Bontekoe

De voorstelling De scheepsjongens van Bontekoe van Theatergroep De Jonge Honden, naar de gelijknamige jeugdklassieker, heeft prachtige recensies ontvangen! "Een rijke en gelaagde voorstelling, die met beide benen in het hier en nu staat", schreef Trouw (★★★★). "De Jonge Honden maakt op scherpe wijze inzichtelijk dat deze bewerking een nieuw perspectief aanmeet op dit verhaal", aldus Theaterkrant. 

Het bekende jeugdverhaal wordt verteld met de kennis van nu en een blik van deze tijd. In De scheepsjongens van Bontekoe gaan Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens mee op een VOC-schip. Deze bootreis naar Azië ontaardt in een scheepsramp (1618), ver van huis, en ontpopt zich tot een groots avonturenverhaal. De voorstelling ging op zondag 19 februari 2023 in première in Schouwburg Odeon in Zwolle en toert tot begin mei 2023 in heel Nederland.

Bijzonder is ook dat op het podium realtime video's en visuals te zien zijn. De beelden worden tijdens de voorstelling live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd, en op datzelfde moment geprojecteerd. Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof er een tijger over het toneel sluipt. Een techniek die op dit moment voornamelijk in de game industrie wordt gebruikt. "De geavanceerde game- en videoprojecties op de achterwand en de bewegende 3D-beelden op het toneel van Wieger Steenhuis zijn spectaculair", vond Trouw."De videoprojecties en animaties brengen 'Oh's' en 'Ah's' ten gehore vanuit de zaal", schreef Theaterkrant.

Vier sterren voor Komt een vrouw bij de dokter!

Vier sterren voor Komt een vrouw bij de dokter!

Afgelopen zondag 19 februari is Komt een vrouw bij de dokter in een vol DeLaMar in premiere gegaan, met prachtige vier sterren recensies! 

De Volkskrant  ★★★★
“Als emotionele achtbaan is deze voorstelling ongekend”
“Ondraaglijke clash tussen leven en dood”

Telegraaf ★★★★
”Komt een vrouw bij de dokter laat niemand onberoerd”
“Liefde en onvermogen doen zaal snotteren”

Theaterkrant
“Hartverscheurende theaterversie voegt weer iets toe aan Kluuns vertelling”
“Toneeltekst van Koen Caris haalt af en toe uit met een linkse directe”

Scènes ★★★★
“Houdt moeiteloos voortdurend je aandacht vast”
“De goed gekozen cast is in topvorm”

Noordhollands Dagblad
“Acteurs gooien zich met hart en ziel in hun rol”

De voorstelling is nu te zien door heel het land!

Première Komt een vrouw bij de dokter in DeLaMar

Première Komt een vrouw bij de dokter in DeLaMar

Op zondag 19 februari gaat Komt een vrouw bij de dokter in première in DeLaMar in Amsterdam, een voorstelling naar de bestseller van Kluun. Bewerkt door Koen Caris, die ook de voorstelling Bonita Avenue schreef, over twee strijdlustige en imperfecte mensen wiens liefde tot het uiterste wordt getest door een vijand die ze niet kunnen verslaan.

Het gaat Stijn voor de wind, totdat liefde van zijn leven Carmen (Maartje van de Wetering) de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl zij behandeld wordt, zoekt de overspelige Stijn (Xander van Vledder) een uitvlucht in het nachtleven, vrouwen en een affaire. Wat doet rouw met je? Kun je begrip opbrengen voor vreemdgaan als het helpt om overeind te blijven? En hoe houd je de moed erin als je eigen lichaam je in de steek laat? Een voorstelling over liefde, schofterigheid, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt.

Met Maartje van de Wetering, Xander van Vledder, Teunie de Brouwer en Marie Louise Stheins. De regie is in handen van Ignace Cornelissen. 

Mooie reacties op première Gelukzoekers op Sumatra

Mooie reacties op première Gelukzoekers op Sumatra

Op donderdag 19 januari is Gelukzoekers op Sumatra in première gegaan in de Koninklijke Schouwburg. Met mooie reacties! “De verstikkende hitte, het beklemmende niets, knap hoe dat haast voelbaar wordt”, schreef Telegraaf (★★★★). “Goed dat deze verhalen nu zo, vanuit diverse perspectieven, worden verteld.” 

Trouw noemde het een onderwerp 'waar je stijl van achterover slaat. “Mooie beklemmende sfeer” (★★★), aldus de krant. “Indringende, krachtige voorstelling”, schreef Theaterkrant. “Yara Alink is van beklemmende klasse.”

De voorstelling is nu in theaters door heel het land te zien. Kijk hier voor de speellijst. 

Bovenste Knoopje Open tekent bij Korthals Stuurman Theaterbureau

Bovenste Knoopje Open tekent bij Korthals Stuurman Theaterbureau

Sjoerd van Capelleveen, frontman van de vierkoppige band Bovenste Knoopje Open, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Korthals Stuurman Theaterbureau. Het cabaretgezelschap, begeleid door multi-instrumentalisten Marcel Kouwenhoven, Job-Jurre Huiskamp en Siebe de Vries, timmert met ontwapenend plezier aan de weg. Bovenste Knoopje Open staat bekend om hun Nederlandstalige liedjes en poëtische en scherpe verhalen, vol humor en engagement. Hun muziek werd op Spotify al bijna een half miljoen keer beluisterd. De Theaterkrant noemt hen “een belofte” en schreef: “Bovenste Knoopje Open luidt een nieuw tijdperk in voor de geëngageerde cabaretier.”

Bij Korthals Stuurman Theaterbureau zullen ze volgend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn met hun nieuwe voorstelling Hoe is het water?, waarin eeuwig optimist Sjoerd zoekt naar broodnodige lichtpuntjes. Samen met zijn band brengt hij hartverwarmende liedjes ter ontlading. Tegelijkertijd verschaffen ze een verhelderende en scherpe blik op een wereld vol reclames, filters en complottheorieën. Want in welk water zwemmen we nu eigenlijk?

Gelukzoekers op Sumatra in première

Gelukzoekers op Sumatra in première

Op 19 januari gaat de voorstelling Gelukzoekers op Sumatra in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Gelukzoekers op Sumatra, geregisseerd door Olivier Diepenhorst, is de laatste voorstelling in de trilogie die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting toont. Gebaseerd op de destijds bijzonder vooruitstrevende romans van Madelon Szekeluy-Lulofs (1899-1958), vertelt Gelukzoekers op Sumatra het verhaal van een jong echtpaar dat in de jaren twintig van de vorige eeuw op een plantage in Sumatra arriveert, in de hoop daar een gelukkig leven op te bouwen. Op deze plantage komen contractarbeiders Roeki en Karminah werken, maar al snel blijkt dat ze beland zijn in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Wanneer de economie instort en de plantage in verval raakt, komen bedrogen boven water drijven.

Spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd.

Olivier Diepenhorst regisseerde eerder De tolk van Java en Lichter dan ik voor Korthals Stuurman Theaterbureau.

De komende maanden is Gelukzoekers op Sumatra door het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst en het reserveren van kaarten.

Kersthit Flip Broekman

Kersthit Flip Broekman

Het laatste nummer dat onze grote vriend en tekstschrijver Flip Broekman schreef, vlak voordat hij in januari 2019 overleed, was Kerst Zonder Mij. Nu heeft Michiel Romeyn dit ingezongen, met muziek van Nico Arzbach en Roland Brunt, beiden van De Dijk.
Een nummer over eenzaamheid, foute aannames, familieruzies en verstopte darmen. Bekijk en luister via deze link.