Musa is vanaf 3 april te zien in RaRa Ramadan op NPO 3, een programma dat op luchtige wijze het publiek meeneemt in het gedachtegoed en de belevenis van de ramadan. In verschillende quizrondes wordt de kennis van bekende gasten over de ramadan getest en wordt er op spirituele, diepgaande, maar zeker ook op humoristische wijze stil gestaan bij de actualiteit.
Presentatrice Nora Akacha wordt elke aflevering bijgestaan door verschillende panelleden, waaronder Musa!
In verschillende quizrondes wordt de kennis over de ramadan getest. De actualiteit wordt besproken aan de hand van opmerkelijke fragmenten en de leukste memes. Ook worden er grappige en soms wat ongemakkelijke persoonlijke verhalen gedeeld. Kortom, een frisse blik op deze bijzondere maand met ruimte voor achtergrond en bezinning, en dat allemaal in één quiz!
De eerste RaRa Ramadan is op maandag 3 april te zien om 20:30 uur bij de NTR op NPO3. De andere afleveringen volgen op 10 april, 17 april en 24 april.
De voorstelling De scheepsjongens van Bontekoe van Theatergroep De Jonge Honden, naar de gelijknamige jeugdklassieker, heeft prachtige recensies ontvangen! "Een rijke en gelaagde voorstelling, die met beide benen in het hier en nu staat", schreef Trouw (★★★★). "De Jonge Honden maakt op scherpe wijze inzichtelijk dat deze bewerking een nieuw perspectief aanmeet op dit verhaal", aldus Theaterkrant.
Het bekende jeugdverhaal wordt verteld met de kennis van nu en een blik van deze tijd. In De scheepsjongens van Bontekoe gaan Rolf, Hajo en Padde als scheepsjongens mee op een VOC-schip. Deze bootreis naar Azië ontaardt in een scheepsramp (1618), ver van huis, en ontpopt zich tot een groots avonturenverhaal. De voorstelling ging op zondag 19 februari 2023 in première in Schouwburg Odeon in Zwolle en toert tot begin mei 2023 in heel Nederland.
Bijzonder is ook dat op het podium realtime video's en visuals te zien zijn. De beelden worden tijdens de voorstelling live op het podium aangestuurd door de acteurs, gerenderd, en op datzelfde moment geprojecteerd. Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof er een tijger over het toneel sluipt. Een techniek die op dit moment voornamelijk in de game industrie wordt gebruikt. "De geavanceerde game- en videoprojecties op de achterwand en de bewegende 3D-beelden op het toneel van Wieger Steenhuis zijn spectaculair", vond Trouw."De videoprojecties en animaties brengen 'Oh's' en 'Ah's' ten gehore vanuit de zaal", schreef Theaterkrant.
Afgelopen zondag 19 februari is Komt een vrouw bij de dokter in een vol DeLaMar in premiere gegaan, met prachtige vier sterren recensies!
De Volkskrant ★★★★
“Als emotionele achtbaan is deze voorstelling ongekend”
“Ondraaglijke clash tussen leven en dood”
Telegraaf ★★★★
”Komt een vrouw bij de dokter laat niemand onberoerd”
“Liefde en onvermogen doen zaal snotteren”
Theaterkrant
“Hartverscheurende theaterversie voegt weer iets toe aan Kluuns vertelling”
“Toneeltekst van Koen Caris haalt af en toe uit met een linkse directe”
Scènes ★★★★
“Houdt moeiteloos voortdurend je aandacht vast”
“De goed gekozen cast is in topvorm”
Noordhollands Dagblad
“Acteurs gooien zich met hart en ziel in hun rol”
De voorstelling is nu te zien door heel het land!
Op zondag 19 februari gaat Komt een vrouw bij de dokter in première in DeLaMar in Amsterdam, een voorstelling naar de bestseller van Kluun. Bewerkt door Koen Caris, die ook de voorstelling Bonita Avenue schreef, over twee strijdlustige en imperfecte mensen wiens liefde tot het uiterste wordt getest door een vijand die ze niet kunnen verslaan.
Het gaat Stijn voor de wind, totdat liefde van zijn leven Carmen (Maartje van de Wetering) de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl zij behandeld wordt, zoekt de overspelige Stijn (Xander van Vledder) een uitvlucht in het nachtleven, vrouwen en een affaire. Wat doet rouw met je? Kun je begrip opbrengen voor vreemdgaan als het helpt om overeind te blijven? En hoe houd je de moed erin als je eigen lichaam je in de steek laat? Een voorstelling over liefde, schofterigheid, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt.
Met Maartje van de Wetering, Xander van Vledder, Teunie de Brouwer en Marie Louise Stheins. De regie is in handen van Ignace Cornelissen.
Op donderdag 19 januari is Gelukzoekers op Sumatra in première gegaan in de Koninklijke Schouwburg. Met mooie reacties! “De verstikkende hitte, het beklemmende niets, knap hoe dat haast voelbaar wordt”, schreef Telegraaf (★★★★). “Goed dat deze verhalen nu zo, vanuit diverse perspectieven, worden verteld.”
Trouw noemde het een onderwerp 'waar je stijl van achterover slaat. “Mooie beklemmende sfeer” (★★★), aldus de krant. “Indringende, krachtige voorstelling”, schreef Theaterkrant. “Yara Alink is van beklemmende klasse.”
De voorstelling is nu in theaters door heel het land te zien. Kijk hier voor de speellijst.
Sjoerd van Capelleveen, frontman van de vierkoppige band Bovenste Knoopje Open, heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend met Korthals Stuurman Theaterbureau. Het cabaretgezelschap, begeleid door multi-instrumentalisten Marcel Kouwenhoven, Job-Jurre Huiskamp en Siebe de Vries, timmert met ontwapenend plezier aan de weg. Bovenste Knoopje Open staat bekend om hun Nederlandstalige liedjes en poëtische en scherpe verhalen, vol humor en engagement. Hun muziek werd op Spotify al bijna een half miljoen keer beluisterd. De Theaterkrant noemt hen “een belofte” en schreef: “Bovenste Knoopje Open luidt een nieuw tijdperk in voor de geëngageerde cabaretier.”
Bij Korthals Stuurman Theaterbureau zullen ze volgend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn met hun nieuwe voorstelling Hoe is het water?, waarin eeuwig optimist Sjoerd zoekt naar broodnodige lichtpuntjes. Samen met zijn band brengt hij hartverwarmende liedjes ter ontlading. Tegelijkertijd verschaffen ze een verhelderende en scherpe blik op een wereld vol reclames, filters en complottheorieën. Want in welk water zwemmen we nu eigenlijk?
Op 19 januari gaat de voorstelling Gelukzoekers op Sumatra in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Gelukzoekers op Sumatra, geregisseerd door Olivier Diepenhorst, is de laatste voorstelling in de trilogie die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting toont. Gebaseerd op de destijds bijzonder vooruitstrevende romans van Madelon Szekeluy-Lulofs (1899-1958), vertelt Gelukzoekers op Sumatra het verhaal van een jong echtpaar dat in de jaren twintig van de vorige eeuw op een plantage in Sumatra arriveert, in de hoop daar een gelukkig leven op te bouwen. Op deze plantage komen contractarbeiders Roeki en Karminah werken, maar al snel blijkt dat ze beland zijn in een systeem van uitbuiting en onderdrukking. Wanneer de economie instort en de plantage in verval raakt, komen bedrogen boven water drijven.
Spel: Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd.
Olivier Diepenhorst regisseerde eerder De tolk van Java en Lichter dan ik voor Korthals Stuurman Theaterbureau.
De komende maanden is Gelukzoekers op Sumatra door het hele land te zien. Klik hier voor de speellijst en het reserveren van kaarten.
Op 27 december gaat de nieuwe, online, theatrale rechtszaak Schuld of Onschuld: De Strafmoord van start. Het slachtoffer wordt dit jaar gespeeld door Waldemar Torenstra. Torenstra speelt Siegert van de Zijl, wiens stoffelijk overschot wordt aangetroffen in een bovenwoning in Amsterdam. Hij lijkt om het leven te zijn gebracht door verschillende harde klappen met een stomp voorwerp op zijn schedel. Wim de Ruiter, gespeeld door Mark Rietman, is hoofdverdachte. Maar is hij daadwerkelijk schuldig?
Naast Torenstra en Rietman bestaat de cast uit Jan Kooijman, Louise Korthals, Jules Croiset, Jeroen Spitzenberger, Isa Hoes, Victor Reinier, Urmie Plein, Willem Voogd, Ilse Warringa, Roos van Erkel, Yara Alink, Kim van der Weij, Najib Amhali en Sanne Wallis de Vries. De regie is in handen van Pitt de Grooth.
Op 19 november beleefde MOMENTUM een mooie en feestelijke première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Inmiddels zijn de recensies binnen! “Fenomenaal spel van Van Eck”, schreef de Telegraaf. “Hoogst actueel thema”, aldus de Volkskrant, die ook een “prachtige scène tussen de moeder en haar verloren kind” noemde.
Theaterkrant schreef: “Acteurs hebben uitstekende grip op hun personage”. Trouw: “In die slotdialoog van Momentum toont Lot Vekemans haar kracht”. “IJzersterke cast en piekfijne teksten”, aldus de website 1e rang. En het Noordhollands Dagblad noemde MOMENTUM een "boeiende toneelavond die ook stof tot nadenken biedt".
MOMENTUM is door heel het land te zien! Kijk hier voor de speellijst.
Leuk nieuws! Na het succes van Schuld of Onschuld – De Kerstmoord, De Droommoord en Een Midwinternachtsmoord start eind dit jaar weer een nieuwe, theatrale, online rechtszaak: De Strafmoord. Met een topcast, bestaande uit Jan Kooijman, Louise Korthals, Jules Croiset, Mark Rietman, Waldemar Torenstra, Jeroen Spitzenberger, Isa Hoes, Victor Reinier, Urmi Plein, Willem Voogd, Ilse Warringa, Roos van Erkel, Yara Alink, Kim van der Weij, Najib Amhali en Sanne Wallis de Vries.
Net als bij de eerdere zaken maakt de ticketkoper deel uit van de jury. Men kijkt online mee in de rechtbank naar getuigenissen en pleidooien en kan in het dossier extra stukken inzien. Na vijf dagen alles aandachtig te hebben bekeken, mogen de spelers hun oordeel vellen: is de beklaagde daadwerkelijk schuldig is of is er toch een andere moordenaar in het spel?
Het verhaal
In maart van dit jaar wordt het stoffelijk overschot aangetroffen van Siegert van der Zijl, in zijn bovenwoning in Amsterdam. Hij lijkt om het leven te zijn gebracht door verschillende harde klappen met een stomp voorwerp op zijn schedel.
Dinsdag 27 december start de rechtszaak tegen verdacht Wim de Ruiter. Hij heeft een motief, want het slachtoffer werd eerder vrijgesproken in een gevoelige zaak die te maken had met De Ruiters dochter Danielle. Heeft Wim de Ruiter vervolgens voor eigen rechter gespeeld en Van der Zijl om het leven gebracht? Zelf ontkent hij dat in alle toonaarden.
De Strafmoord is geschreven door Lex Passchier, bekend van televisieseries als De 12 van Oldenheim, De 12 van Schouwendam en Oogappels en de thrillerkomedie Enkele reis. Passchier is meester in het opbouwen van spannende verhaallijnen en verrassende wendingen. De regie is in handen van Pitt de Grooth.
Na de première van Effe niet met je mening van Anne Neuteboom in Theater Walhalla zijn er prachtige woorden in verschillende kranten verschenen! Zo gaf Trouw de voorstelling vier sterren en schreef: “Ontwapenende Anne Neuteboom toont de dubbelheid die in ons allemaal schuilt”. Ook het Dagblad van het Noorden gaf Anne Neuteboom vier sterren. "Ze pakt je in", schreef de krant. “Wat ze uithaalt is treffend, gedurfd, en voorzien van theatraal opgetuigde wendingen.” En de Volkskrant (drie sterren) schreef: "Anne Neuteboom begint chaotisch, maar gaandeweg valt veel op zijn plek".
Effe niet met je mening is door heel het land te zien! Kijk hier voor de speellijst.
De voorstelling Hoogtij van Patrick Nederkoorn heeft vijf sterren ontvangen van Trouw! "Klimaatdominee Patrick Nederkoorn brengt een boodschap die beklijft", kopte de krant. "Muzikaal ondersteund door pianist Guido van de Meent geeft hij een scherpe analyse van de huidige klimaatproblematiek. De 38-jarige cabaretier speelt daarbij slim in op het herkenbare sentiment dat dit onderwerp te groot en abstract is om te bevatten, en dat het onmogelijk lijkt om het ‘goed’ te doen."
"Nu eens is hij grappig, dan weer ontroerend, maar altijd houdt hij de spanning vast. In de strakke regie van Titus Tiel Groenestege valt ieder woord op zijn plek, is elke beweging functioneel." Lees hier de hele recensie.
Op zaterdag 12 november gaat Musa met zijn eerste solovoorstelling Schaakmat in première in een uitverkocht Theater Zuidplein in Rotterdam. Een zeer persoonlijke en ook humoristische cabaretvoorstelling, waarin hij vertelt hoe hij op achtjarige leeftijd met zijn ouders, broer en zusjes van Jemen naar Nederland vluchtte en alle gevolgen voor het gezin.
In plaats van te blijven, vertrekt zijn vader op dezelfde dag alleen terug naar het land van herkomst. En daar staat hij dan, in het koude Nederland met zijn broer, zusjes en moeder. Een land dat hij niet kent en waarvan hij de taal niet spreekt. Wat nu?
Op maandag 7 november vertelde Musa erover bij Tijd voor MAX. De uitzending is hier terug te kijken! Op dinsdag 8 november was hij te horen bij NOS Langs de Lijn.
Wat zijn we trots op Vlamousse! Afgelopen zondag schitterde Vlamousse als een van de drie finalisten in de finale van Ik Ga Stuk, de comedytalentenjacht die de afgelopen weken te zien was bij BNN Vara op NPO 3.
Het publiek én de jury - bestaande uit Soundos El Ahmadi, Jörgen Tjon a Fong en Thomas van Luyn - omarmde hun onbeschaamd vrouwelijke geluid. Thomas van Luyn raakte ontroerd van hun optreden. “De onderwerpen die jullie bespreken zijn zó belangrijk”, zei Soundos El Ahmadi.
De drie finalisten trekken straks door heel Nederland in een te gekke Ik Ga Stuk Finalistentour!
Er zijn mooie reacties binnen op de première van Patrick Nederkoorn met Hoogtij, een humoristische voorstelling over de worsteling met klimaatverandering. “Knappe voorstelling”, schreef de Volkskrant. “Fijne, beweeglijke performer die weet hoe je een lach moet scoren”, aldus het Parool.
Theaterkrant: “De zorgvuldige manier waarop verhaal, humor, doemscenario, scenografie, muziek en geluidsfragmenten in elkaar grijpen maakt indruk.” En Cabaret.nl schreef: “Ontroerende liedjes en een mooie twist.” Volgens Scènes is Hoogtij een: “Intelligent, amusant programma.”
Hoogtij is nu te zien door heel het land! Kijk hier voor de speellijst.
Donderdag 29 september beleefde Trapeze een prachtige première in de Leidse Schouwburg! Trapeze is een komedie over twee trapezewerkers, gespeeld door Bas Hoeflaak en Peter Blok, die in de nok van het circus klaar staan om te springen. Wanneer de avond anders blijkt te verlopen dan ze verwacht hadden, ontstaat er twijfel over of ze elkaar wel blind kunnen vertrouwen. Dit uit zich niet alleen in hun verschillende opvattingen over de circustraditie, maar ook in hun persoonlijke ambities die toch verder uit elkaar liggen dan ze dachten. Als een van de twee gaandeweg het gevoel krijgt dat de ander hem laat vallen, neemt hij een even rigoureus als dramatisch besluit…
Trapeze werd geschreven door Kees Prins en Roel Bloemen, die eerder de komedie Een man een man maakten.
Vandaag op dinsdag 27 september gaat Patrick Nederkoorn in première met zijn voorstelling Hoogtij in De Kleine Komedie in Amsterdam! In Hoogtij bespreekt hij de worsteling met klimaatverandering.
In een Duitse krant las Patrick Nederkoorn (lid van het cabaretteam van Spijkers met Koppen en winnaar van de Annie M.G. Schmidtprijs) over de aanstaande 'Enthollandisierung der Erde'. Er stond: 'Als maar de helft van alle klimaatprognoses klopt, zal Nederland ooit onder de zeespiegel verdwijnen. En komt er een dag waarop 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met caravans over de linkerrijbaan naar Duitsland rijden. Schaffen wir das?’
In Hoogtij vraagt Patrick zich af of wij Nederlanders dit wel 'schaffen'. Hoe houden we droge voeten? Moeten we onze poldergrond echt verlaten? En wordt Duitsland dan ons stiefvaderland? Een grappige en bitterzoete voorstelling over klimaatverandering, dijken, grenzen, verhuizen en Frau Antje.
Tijd voor MAX vroeg Kiki Schippers een muzikale beschouwing te maken over Prinsjesdag. Het resultaat is dit prachtige liedje: https://youtu.be/MRV3Huiu6ww
Kiki Schippers schreef dit in de korte tijd tussen het einde van de Troonrede en het begin van de uitzending van Tijd voor MAX.
Komende maandag en dinsdag is Lichter dan ik te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam (ITA) in het kader van het Nederlands Theaterfestival. Juist omdat we indertijd veel voorstellingen moesten annuleren door de maatregelen, zijn we zo blij dat de voorstelling geselecteerd werd voor de Officiële Juryselectie 2022 en daardoor geprogrammeerd staat in het festival! Dit is dan ook de allerlaatste kans om deze prachtige voorstelling te zien, waarin het verhaal van een Javaanse njai centraal staat. Klik hier voor het reserveren van kaarten.
Klapstoelkabaret staat dit weekend op de Uitmarkt in Amsterdam! Op ons pop-up podium voor cabaret en kleinkunst - dat de hele zomer door Nederland toert - strijkt op zaterdag neer op het Museumplein. Met optredens van eersteklas cabarettalenten die stuk voor stuk al festivals en prijzen hebben gewonnen. Met de Uitmarkt wordt de nationale start van het culturele seizoen gevierd en landelijke kunst en cultuuraanbod van het komend seizoen gepresenteerd.
Tussen 11 en 17 uur zijn op het openlucht podium optredens van Luan Buleshkaj, Ramon Chatrer, Bovenste Knoopje Open, Pieter Verelst, Kiki Schippers, Thijs van de Meeberg en Anne Neuteboom te zien. Kijk hier voor het schema.
Daarnaast zijn onze theaterproducties voor het komend seizoen vertegenwoordigd in de Cultuurtuin. De Cultuurtuin is nieuw op de Uitmarkt. Bezoekers kunnen in alle rust ronddwalen in een labyrint en informatie met betrekking tot het culturele seizoen digitaal scannen door het gebruik van hun mobiele telefoon.
We verwelkomen jullie graag dan!
De Paradevoorstelling van Kiki Schippers met band XL heeft vier sterren ontvangen in de Volkskrant! "Kiki Schippers en Ellen ten Damme weten hoe ze op De Parade als frontvrouw een tent op stelten moeten zetten", kopt de krant. "Vooral cabaretière en zangeres Kiki Schippers is goed op dreef met haar show Kiki met band XL."
"Geweldig is haar rappe lied over de kwantummechanica, waarin ze als een dolle door de historie raast van natuurkundige principes en onzekerheden, om uit te komen bij een subtiel pleidooi voor aandacht: ‘Alles verandert dus als jij ernaar kijkt.’ Ook haar protest tegen Tata Steel en energieslurpende datacenters treft doel, met rake zinnen over niet kunnen bouwen op vertrouwen en mensen zonder longen in hun lijf. Sax, trompet en trombone gaan lekker los in de uitsmijter Er komt meer. En onderwijl grapt ze ook nog uitbundig met kledingwissels vol overdadige lagen roesjes en tule", aldus de Volkskrant.
Ook Het Parool tipt de voorstelling. "Hier kun je blind een kaartje voor kopen." Kiki met band XL is van 12 t/m 16 aug nog in Amsterdam op De Parade te zien.
Reizend theaterfestival De Parade is van start gegaan in Den Haag en daarmee ook onze voorstelling De Grote Actualiteiten Tombola. En dat was direct een groot succes! Margôt Ros, Randy Fokke en Levi Manner trokken uitverkochte zalen met hun komedie met inhoud. Nog tot en met 6 juli in Den Haag en vanaf 12 augustus in Amsterdam. Kaartjes worden deels verkocht via de site van De Parade, maar als deze uitverkocht zijn, kom dan gewoon naar de tent, want daar worden ook nog kaartjes verkocht. Veel plezier!
Wat een prachtig nieuws! Denise Aznam is door de Nederlandse Toneeljury genomineerd voor de Colombina van het theaterseizoen 21-22 voor haar rol in de voorstelling Lichter dan ik. Daarin staat het verhaal centraal van een Javaanse njai.
De Nederlandse Toneeljury: “Denise Aznam heeft in Lichter dan ik de schone taak om één hoofdpersonage met nog twee uitstekende actrices te delen. Als de jongvolwassen Piranti maakt het karakter een grote transformatie door. Weggelopen bij haar familie in de Kraton om haar gearrangeerd huwelijk te ontlopen, komt ze terecht in het huishouden van een Nederlandse officier. Ze wordt verliefd en raakt zwanger, maar de vader van het kind wil daar niets van weten en ze wordt gedwongen om als dienstbode van een afstand toe te kijken hoe haar kind opgroeit bij een ander stel.
Dit traumatische verhaal vraagt wellicht om het grote gebaar, maar Aznam weet van begin tot einde authentiek te zijn in haar spel. Ze geeft Piranti daarmee een waardigheid wier levensverhaal je als kijker wil opzuigen. Met haar kalme uitstraling weet zij op een aangename wijze de aandacht van de toeschouwer te trekken. Geen accentje is gespeeld, de Maleise leenwoorden klinken natuurlijk. Haar prestatie is daarmee ook te zien als een pleidooi voor authenticiteit.
Uit alles is voelbaar dat deze rol urgent is voor Aznam en dat zij alle emotionele fases van haar personages aangrijpt om het bredere verhaal van de Njai als Indische oermoeder neer te zetten.”
Lichter dan ik is daarnaast geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2022 en in het kader van het Nederlands Theater Festival op maandag 5 september en dinsdag 6 september opnieuw te zien. De voorstelling maakt onderdeel uit van de trilogie over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing in Indonesië, die volgend seizoen wordt afgesloten met Gelukzoekers op Sumatra.
Van dinsdag 21 t/m zaterdag 25 juni organiseert Luan Buleshkaj in samenwerking met het Amsterdams Kleinkunst Festival het AFK spoken word festival 'Omdat jij het bent' in Theater Bellevue te Amsterdam. Met de grootste spoken word artiesten die ons land kent. Elke avond kent een andere line-up; een ander thema en verschillende sprekers. Zwaargewichten en nieuwkomers uit de Nederlandse spoken word-wereld, met waanzinnige woordspelingen, krachtige voordrachten en talentvolle taalkunstenaars.
Kijk op de website van Theater Bellevue voor het programma per dag. En al nieuwsgierig naar een voorproefje? In de podcast Voor het Applaus, hier te beluisteren, gaat huisdramaturg Tom Helmer in gesprek met spoken word artiesten Mahat Arab en Luan Buleshkaj over de tweede editie van het AKF Spoken Word Festival. Mahat geeft alvast een voorproefje van zijn performance en Luan vertelt over de organisatie van het festival en zijn theatervoorstellingen Leeuwenkind en Godenzonen.
We zijn ontzettend trots om te melden dat Lichter dan ik geselecteerd is voor de Officiële Juryselectie 2022. De voorstelling maakt onderdeel uit van de trilogie over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing in Indonesië, die volgend seizoen wordt afgesloten met Gelukzoekers op Sumatra. In het kader van het Nederlands Theater Festival is de genomineerde voorstelling op maandag 5 september en dinsdag 6 september opnieuw te zien als onderdeel van NTF.
“In Lichter dan ik staat het verhaal centraal van een Javaanse njai”, aldus het juryrapport. “Op prachtige wijze laten de makers zien hoe vrouwen zich in de standenmaatschappij van toen met dat systeem van onderdrukking staande hebben gehouden. Met veel respect en aandacht hebben de makers gebruiken van andere culturen over het voetlicht gebracht. Lichter dan ik is een verhaal dat ruimte geeft aan het perspectief van vrouwen dat te lang in ons koloniale verleden ontbrak.”
Ook noemt de jury de rol die de batik doeken in het toneelbeeld hebben gekregen. "Het is zonder meer ontroerend dat immaterieel erfgoed met zoveel respect voor de kunstvorm op het podium een plaats krijgt."
Esther Scheldwacht bewerkte het boek Lichter dan ik tot een theaterstuk. De rollen worden vertolkt door Esther Scheldwacht, Denise Aznam, Tara Hetharia, Kees Hulst en Thomas Cammaert. De voorstelling wordt net als De tolk van Java, het eerste deel van de trilogie, geregisseerd door regisseur Olivier Diepenhorst. Ook Gelukzoekers op Sumatra, van januari tot en met april 2023 te zien in de theaters, wordt geregisseerd door Olivier Diepenhorst. Hij neemt tevens de bewerking op zich.
Met veel blijdschap presenteren wij MOMENTUM - met onder andere Waldemar Torenstra, Astrid van Eck en Vincent Croiset. Deze intrigerende voorstelling rond een partijleider en zijn vrouw die de macht uit hun handen voelen glippen zal volgend seizoen te zien zijn door heel Nederland! Net als Gif, dat momenteel in de theaters staat en internationaal gezien wordt als het grootste Nederlandse toneelsucces, is MOMENTUM geschreven door Lot Vekemans.
Klik hier voor de trailer
Klik hier voor meer informatie en de speellijst
Middenin een politieke crisis doet de trouwe First Lady Ebba er alles aan om de carrière van haar man (Waldemar Torenstra) te redden. Terwijl hun spindoctor uit alle macht het imago in stand probeert te houden, raakt het tweetal in een opeenstapeling van misverstanden en verkeerde beslissingen verder van elkaar verwijderd. Op de avond van het feest ter ere van het vijftigjarig bestaan van de partij stort alles in elkaar. Op dat moment maakt Ebba een rigoureuze keuze. Maar zal haar man haar hierin steunen?
De regie is in handen van Maaike van Langen. Waldemar Torenstra, Astrid van Eck, Vincent Croiset, Marijn Claes en Maas Muhren nemen de rollen op zich. MOMENTUM is in de theaters te zien van november 2022 t/m april 2023.
Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.
Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.
Met Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak, regie en bewerking Olivier Diepenhorst.
Met trots presenteren wij onze eerste titel voor het volgende seizoen: Komt een vrouw bij de dokter! Na het succes van het boek en de film volgt nu de theaterbewerking van de bestseller van Kluun. Een voorstelling over liefde, schofterigheid, schuldgevoelens, afscheid nemen en het vinden van humor als de dood steeds dichterbij komt.
Klik hier voor de trailer
Klik hier voor meer informatie en de speellijst
Het gaat Stijn voor de wind, totdat liefde van zijn leven Carmen (Maartje van de Wetering) de diagnose borstkanker krijgt. Terwijl zij behandeld wordt, zoekt de overspelige Stijn (Xander van Vledder) een uitvlucht in het nachtleven, vrouwen en een affaire. Wat doet rouw met je? Kun je begrip opbrengen voor vreemdgaan als het helpt om overeind te blijven? En hoe houd je de moed erin als je eigen lichaam je in de steek laat?
Koen Caris, die ook de theaterbewerking van Bonita Avenue maakte, schreef het script. De regie is in handen van Ignace Cornelissen. Met Maartje van de Wetering, Xander van Vledder, Teunie de Brouwer en Marie Louise Stheins. Vanaf januari tot en met april 2023 in theaters door heel Nederland!
Gif staat van woensdag 11 tot en met zondag 15 mei in DeLaMar in Amsterdam. Deze voorstelling ontving lovende recensies en beloofd een intieme en aangrijpende avond. Zo schreef De Telegraaf: ‘Toneel in al z’n puurheid, over echte mensen met echte emoties’ (★★★★★). ‘Keelsnoerend kamerspel over onuitspreekbaar verdriet’, aldus NRC (★★★★).
Het is een prachtige voorstelling over twee mensen die allebei anders omgaan met verdriet en elkaar daarin zijn kwijtgeraakt. In de aula van een begraafplaats ontmoeten ze elkaar tien jaar na het overlijden van hun kind weer voor het eerst. Ze praten, tasten af, confronteren en zoeken verzoening. De bitterzoete ode aan verlies wordt gespeeld door Carine Crutzen en Stefan de Walle en is in regie van Johan Doesburg. Internationaal gezien is Gif, geschreven door Lot Vekemans, al jaren het grootste Nederlandse toneelsucces.
Er zijn nog kaarten beschikbaar, bestel ze hier!
Nagenieten van de première van Meer van Kiki Schippers, die op 28 april plaatsvond in Diligentia in Den Haag! “Kiki Schippers is meer dan een fantastische liedjesschrijver”, kopt Theaterkrant in een prachtige recensie. “De oplettende kijker herkent verschillende kernverhalen waarmee deze geëngageerde cabaretier subtiel reflecteert op de aantrekkelijke filosofie van ‘leven alsof het je laatste dag is’.”
Een “powerhouse”, noemt de Volkskrant (★★★) Kiki Schippers. “Treffende teksten”', aldus Trouw (★★★). “Lichtheid en humor wisselt ze soepel af met drama en melancholie.” Cabaret.nl (★★★★) roemt haar "gouden strot". "“De beste, prachtigste, grappigste, veelzijdigste cabaretliedjes van iedereen”, schrijft NRC (★★★).
Deze 'powerhouse' zien in een theater bij u in de buurt? De voorstelling Meer speelt ook volgend seizoen nog in theaters door heel het land!
In de zomer trekt De Parade weer door het land! Met vele voorstellingen, waaronder Kiki Schippers met band, die met prachtige liedjes op het podium van het rondreizende theaterfestival staat. Ook maken actrices Margôt Ros en Randy Fokke, en geschreven door Nathan Vegt, in samenwerking met Korthals Stuurman een komische voorstelling genaamd Actualiteiten Tombola.
Veel om naar uit te kijken dus! Vanaf vrijdag 17 juni reist De Parade met meer dan zestig verschillende voorstellingen langs Eindhoven, Den Haag en Utrecht, om traditiegetrouw af te sluiten in Amsterdam.
Op 21 en 22 april wordt daarnaast al een Wereld van de Parade georganiseerd in de Tolhuistuin in Amsterdam, met een diner en twee voorstellingen per avond, waarbij onder meer acteur Robbie Wallin en woordkunstenaar Luan Buleshkaj met hun voorstelling Godenzonen te zien zijn.
Deze week is Bonita Avenue als reeks te zien in DeLaMar. Gisteren was de aftrap en dezelfde dag verscheen al een recensie in Het Parool. De krant noemde het 'een steeds benauwender huiskamerdrama, met explosieve ontwikkelingen.' Het Parool omschreeft 'Hajo Bruins geknipt om Siem Sigerius, de almaar duisterder alfaman, te spelen. Hij doet dat zeer sterk.'
Bonita Avenue is de theaterbewerking van de debuutroman van Peter Buwalda en in dit spannende familiedrama staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal.
De voorstelling is nog tot en met zondag 10 april te zien in DeLaMar in Amsterdam. Er zijn nog kaarten beschikbaar, bestel ze hier!
Vanaf vandaag is de voorstelling Overvloed te zien tijdens het Amsterdam Kleinkunstfestival in het Theater Bellevue! Fysisch oceanograaf Sjoerd Groeskamp en cabaretier Patrick Nederkoorn bundelen hun krachten en nemen het publiek mee in hun verbeelding over de gevolgen van klimaatverandering. In Overvloed komen verschillende toekomstscenario’s aan bod.
Welkom in het jaar 2100. Zet je radio aan en hoor hoe het de wereld is vergaan. Staat Nederland op palen? Ziet de Amazone zwart? En is die laatste ijsbeer al verdronken? Of wordt er bij het Greta Thunberg-monument gevierd dat we klimaatverandering hebben gestopt?
Na elke voorstelling wordt er een podcast opgenomen waarin Patrick en Sjoerd in gesprek gaan met een prominente gast over de vraag: hoe ziet de wereld er in 2100 uit? De voorstelling Overvloed is onderdeel van AKF Lab en speelt van woensdag 30 maart t/m zaterdag 2 april.
Met zijn eerste Duitse voorstelling Die Orangene Gefahr is Patrick Nederkoorn vorige week zaterdag 12 maart in première gegaan in theater Haus der Springmaus in Bonn. In de krant Der General-Anzeiger Bonn verschenen prachtige woorden over de voorstelling! “Tatsächlich erweist sich Nederkoorn als starker Comedian, exzellenter Sänger und geborener Entertainer”, schrijft de krant. En: “Klar ist (…), dass Nederkoorn sein erstes Solo bravourös gemeistert hat – und in Bonn auf jeden Fall mit offenen Armen und herzhaftem Applaus empfangen wird.”
In de voorstelling Die orangene Gefahr – Die Holländer kommen roept Patrick de vraag op: wat gebeurt er als de zeespiegel stijgt en 17 miljoen oranje klimaatvluchtelingen met hun caravan op de linkerbaan naar Duitsland rijden? Zijn onze oosterburen bereid om de zo geliefde Hollanders op te nemen? Waar en wanneer deze amusante en bitterzoete voorstelling over culturele verschillen, migratie en klimaatverandering te zien is in Duitsland, vind je hier.
Wat komen er mooie dingen aan! Terwijl het huidige seizoen nog in volle gang is, wordt achter de schermen hard gewerkt aan de producties voor seizoen '22-'23. Afgelopen weekend werden de aankondigingsfilmpjes opgenomen en foto's geschoten voor de posters. Via social media konden volgers al een voorproefje meekrijgen van de spannende en bijzondere producties die eraan komen.
Naast de reprise van Hoog Spel zal Korthals Stuurman drie nieuwe theaterstukken produceren. Daarvan kunnen we binnenkort de titels bekend maken!
Korthals Stuurman Theaterbureau doet mee aan de landelijke actie hArt for Ukraine. Hiermee komt de cultuursector in actie voor de inwoners van Oekraïne. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van de grootscheepse vijandelijkheden in Oekraïne voor de inwoners van het land. Om solidariteit te tonen en om medeleven en steun te betuigen, organiseert de cultuursector aankomend weekend (4, 5 en 6 maart) verschillende activiteiten. Ook wij steunen graag deze actie, door samen met de theaters een deel van de opbrengsten van onze theaterproducties dit weekend te doneren.
Op zaterdag 19 februari ging de intieme en aangrijpende voorstelling Gif in première in de Leidse Schouwburg. Er zijn intussen prachtige recensies verschenen. "Keelsnoerend kamerspel over onuitspreekbaar verdriet", kopt NRC over de voorstelling (★★★★). ‘Toneel in al z’n puurheid, over echte mensen met echte emoties’, schreef De Telegraaf, die vier en een halve ster toekende aan de voorstelling.
Volgens De Theaterkrant is het een 'must see voor alle toneelliefhebbers'. 'Mooi dat een moderne klassieker opnieuw zo'n sterke uitvoering krijgt', schrijft Scènes (★★★★). Het Leidsch Dagblad: ‘Verdriet kent vele gezichten. Carine Crutzen en Stefan de Walle laten dat onverbloemd en weergaloos zien in deze aangrijpende voorstelling.’ Ook Theaterparadijs geeft vier sterren aan de voorstelling, over een man en een vrouw die tien jaar na het overlijden van hun kind elkaar weer voor het eerst ontmoeten.
Het Parool noemt het 'aangrijpend mooi'. De Volkskrant: ‘Verdriet om een overleden kind komt overal ter wereld even hard binnen'. Zelf de mooie voorstelling ervaren? Kijk hier wanneer Gif bij jou in de theaters te zien is.
Spoken word artiest Luan Buleshkaj heeft een samenwerkingsovereenkomst met Korthals Stuurman Theaterbureau getekend! De woordkunstenaar is een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Sinds de Albanese Amsterdammer uit De Baarsjes entree maakte in de poëziewereld stond hij al op vele gerenommeerde podia in Nederland. In september 2020 won hij met zijn eerste solo-voorstelling Leeuwenkind de Best of Fringe 2020 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en een maand later sleepte hij de Shaffy Cheque in de wacht bij het Amsterdams Kleinkunst Festival.
Vanaf seizoen 2022-2023 trekt hij verder het land in met Leeuwenkind, waarin hij zowel persoonlijke als actuele onderwerpen aankaart. Thema’s als opgroeien in Amsterdam-West als enig kind met een alleenstaande moeder, de oorlog in Kosovo, mannelijke kwetsbaarheid, multiculturaliteit en vriendschap komen aan bod. Deze zomer zal hij ook te zien zijn op het mobiele pop-up podium Klapstoelkabaret.
Anderhalve week geleden beleefde op 12 februari het spannende familiedrama Bonita Avenue een feestelijke première in het Wilminktheater in Enschede. Inmiddels zijn de recensies binnen! Elsevier kende vier sterren toe voor een ‘meeslepende theaterbelevenis, met excellent spel.’ De Theaterkrant schreef: ‘Duizelingwekkende kettingreactie van verhaallijnen, flashbacks en flashforwards’.
‘Of je het boek nu ooit gelezen hebt of niet: Bonita Avenue is een aanrader voor ieder die een zinderende avond uit wil en met wat morele dillema’s wil worstelen', aldus 8WEEKLY. NRC: ‘Ontketende Hajo Bruins als diabolische vader’. De Telegraaf noemde de regie een: ‘Jazzimprovisatie met korte en speelse scènes’. ‘Grijpt tegen het eind naar de strot’, aldus Scènes.
De meeslepende voorstelling (‘gruwelijk vader-zoonconflict’ - De Volkskrant) is nu door heel het land te zien. De speellijst vind je hier.
Op zaterdag 19 februari gaat de voorstelling Gif, geschreven door Lot Vekemans, in première in de Leidse Schouwburg! Het is een prachtige voorstelling over twee mensen die allebei anders omgaan met verdriet en elkaar daarin zijn kwijtgeraakt. In de aula van een begraafplaats ontmoeten ze elkaar tien jaar na het overlijden van hun kind weer voor het eerst. Ze praten, tasten af, confronteren en zoeken verzoening.
De bitterzoete ode aan verlies wordt gespeeld door Carine Crutzen en Stefan de Walle en is in regie van Johan Doesburg. Internationaal gezien is Gif al jaren het grootste Nederlandse toneelsucces. Het bekroonde stuk van Lot Vekemans werd al 74 keer geproduceerd in 21 landen en vertaald in 15 talen. De voorstelling is nu in theaters door heel Nederland te zien. Kijk hier voor de speellijst.
Op 12 februari zal het spannende familiedrama Bonita Avenue in première gaan. Op een betekenisvolle plek: het Wilminktheater in Enschede, de stad waar het verhaal zich voornamelijk afspeelt.
De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode van een explosie binnen het gezin Sigerius. In Bonita Avenue, de theaterbewerking van Peter Buwalda's gelijknamige roman, nemen geheimen de overhand en trekken iedereen mee naar de ondergang.
Van Buwalda’s internationaal bejubelde debuutroman werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht. Jong schrijftalent Koen Caris tekende voor de bewerking. De rollen worden vertolkt door Hajo Bruins, Oda Spelbos, Willem Voogd, Marieke Giebels en Marijn Klaver. Bonita Avenue wordt, net als de indertijd succesvolle theaterbewerking van Turks Fruit, geregisseerd door Hanneke Braam.
Zeer verdrietig willen we laten weten dat een warm mens en onze mede-oprichter Diederik Hummelinck vandaag, woensdag 26 januari 2022, wegens de ziekte van Alzheimer afscheid heeft genomen van het leven. Een eigenwijze, betrokken en geestige man, die veel betekend heeft voor theater en in het bijzonder voor ons bureau. We gaan hem en zijn altijd opmerkelijke aanwezigheid ontzettend missen.
Ook onze cabaretiers doen mee aan Kapsalon Theater! Theaters in heel Nederland worden op woensdag 19 januari eenmalig omgetoverd tot kapsalon voor een knipbeurt en mooie optredens.
Hoe het werkt? Na het maken van een afspraak kun je met mondkapje en geldige QR-code in het theater terecht voor een nieuwe coupe, manicure of massage. En word je intussen getrakteerd op optredens van cabaretiers, muzikanten en acteurs. Tientallen theaters op verscheidene plekken in Nederland doen mee.
Houd onze socials en de website in de gaten voor meer informatie!
Vandaag vond in onze repetitieruimte de scriptlezing plaats van Gif, het toneelstuk van Lot Vekemans. Internationaal gezien is Gif al jaren het grootste Nederlandse toneelsucces. Het bekroonde stuk werd al 74 keer geproduceerd in 21 landen en vertaald in 15 talen. Voor het eerst is de bitterzoete ode aan verlies nu te zien op een grote tournee langs de Nederlandse theaters, gespeeld door de geweldige acteurs Carine Crutzen en Stefan de Walle, regie Johan Doesburg.
Vandaag maandag 27 december heeft de voorzitter van de rechtbank het Midwinternachtsmoord-proces geopend! Tussen kerst en oud en nieuw spelen duizenden deelnemers als jurylid mee in deze nieuwe, theatrale, online rechtszaak Schuld of Onschuld: Midwinternachtsmoord.
In de zaak puzzelt het publiek mee met de vraag: wie bracht de jonge docente Engels om het leven? Haar levenloze lichaam werd op middelbare school het Hermes College aangetroffen, net na de repetities van het toneelstuk Een Midwinternachtsdroom. Hoofdverdachte is de net ontslagen docent biologie Nico Meddens die op voet van oorlog leefde met het slachtoffer. Ruim twee jaar later staat Meddens, gespeeld door Kees Hulst, terecht. Ook onder meer André van Duin, Jan Kooijman, Gijs Scholten van Aschat, Randy Fokke, Renée Soutendijk, Jules Croiset en Louise Korthals spelen mee.
Ook meedoen? Dat kan nog! Tickets zijn te koop via schuldofonschuld.nl. Tot en met 2 januari kan er mee gestemd worden in de beslissing van de publieksjury. Alle video’s en bewijsmaterialen blijven tot eind januari te bekijken op de site.
De meest geliefde romcomactrice van het moment Barbara Sloesen zal de rol van het slachtoffer spelen in de nieuwe, theatrale, online rechtszaak Schuld of Onschuld: Midwinternachtsmoord. Daarmee is de laatste naam bekend van de cast, bestaande uit acteurs waaronder André van Duin, Kees Hulst, Gijs Scholten van Aschat en Renée Soutendijk. Jan Kooijman is opnieuw te zien als advocaat van de verdachte, met tegenover hem Louise Korthals als officier van justitie. Voorzitter van de rechtbank is Jules Croiset.
Barbara Sloesen speelde in verschillende speelfilms zoals Mannenharten 2, Rokjesdag en Onze jongens en nam hoofdrollen op zich in Zwaar verliefd 1 en 2, Alles is zoals het zou moeten zijn en Kwestie van Geduld, die vanaf januari in de bioscoop draait. In Schuld of Onschuld is ze te zien als de jonge docente Engels, Lieke de Waal, wiens levenloze lichaam op middelbare school het Hermes College wordt aangetroffen, net na de repetities van het toneelstuk Een Midwinternachtsdroom.
Op maandag 27 december 2021 om 10.00 uur start het Midwinternachtsmoord-proces! Kijk op schuldofonschuld.nl voor meer informatie en tickets.
De aangrijpende voorstelling Lichter dan ik is in de maand december nu een aantal keer als matinee te zien! In de Koninklijke Schouwburg in Den Haag kunnen theaterbezoekers Lichter dan ik 's middags op zaterdag 11, zondag 19 en maandag 20 december zien. Ook in Spant! in Bussum is de voorstelling van zaterdag 18 december vervroegd en als matinee te zien.
Lichter dan ik, geregisseerd door Olivier Diepenhorst, vertelt het verhaal van Piranti, een meisje dat rond 1850 in de kraton van Djokja wordt geboren, de ommuurde paleisstad van de sultan. Als ze uitgehuwelijkt wordt, ontvlucht ze haar ouderlijk huis, waar haar toekomst vast ligt in regels en tradities. Maar komt vervolgens als njai in de strikte hiërarchie van het koloniale systeem terecht.
Cabaretier en taalexpert Wim Daniëls speelt ook een matinee. Zijn voorstelling Koken met Taal, waarin hij laat zien wat er allemaal voor lekkers gemaakt kan worden met taal, is op 19 december 's middags in het Posttheater in Arnhem te zien.
Onze grootste wens is dat de omstandigheden het snel toelaten te doen wat wij het liefste doen: alle voorstellingen live aan u te laten zien. Op dit moment zijn wij in overleg met theaters over het vervroegen of verplaatsen van de voorstellingen tot en met 18 december.
Bekijk de speellijsten voor de meest actuele informatie. We hopen u zo spoedig mogelijk weer in de theaters te treffen!
Op maandag 27 december begint een nieuw Schuld of Onschuld-proces! In deze nieuwe, theatrale, online rechtszaak met de naam Midwinternachtsmoord draait het geheel en al om de vraag: wie vermoordde de geliefde docente Lieke de Waal?
Met rollen voor André van Duin, Gijs Scholten van Aschat, Kees Hulst, Randy Fokke, Renée Soutendijk, Patrick Nederkoorn, Rein van Duivenboden, Rami Kooti Arab, Tara Hetharia, Doris Baaten, Ronald Snijders en Muhsin Abdulwahab als verdachten, getuigen en experts. Wederom kruipt Jan Kooijman in de rol van advocaat van de verdachte, met tegenover hem Louise Korthals als officier van justitie. Voorzitter van de rechtbank is Jules Croiset.
Wie een ticket koopt, krijgt online toegang tot steeds weer nieuwe video-getuigenissen, verklaringen en pleidooien. Na de vijf procesdagen is het aan de deelnemers om te beslissen… Middels hun stem kunnen zij besluiten of de verdachte in hun ogen schuldig is of niet. Vervolgens ziet de jury in een video wat er daadwerkelijk die bewuste dag gebeurde en of ze het bij het juiste eind hadden...
Meer weten? Kijk op www.schuldofonschuld.nl voor meer informatie en algemene ticketverkoop!
"Ik wilde op zoek gaan naar dat gevoel waarom we ons leven pas de moeite waard vinden als we het maximale eruit halen", vertelde Kiki Schippers 23 november bij Opium op NPO Radio 4. Ze was bij het radioprogramma te gast om te vertellen over haar voorstelling Meer, die op 1 december in première gaat in Schouwburg Amstelveen.
“Wat Youp van 't Hek jarenlang heeft gezongen, leef alsof het je laatste dag is. Ik wil daar een antwoord van mijn generatie tegenover stellen”, vertelde Kiki.
Ook speelde ze twee liedjes uit haar voorstelling, waaronder 'Had je me gemist', op verzoek van presentator Jan Mom. “Ik heb je gevraagd om dat lied ook weer hier te zingen, want ik vind het een prachtig lied”, kondigde Mom het nummer aan.
De podcast Meneer Karton van Pieter Verelst heeft in de Belgische krant De Standaard vier sterren gekregen! "Een nooit eindigend sprookje", kopt De Standaard. “In deze reeks miniluisterspellen, net zo absurd, verrassend en technisch goed uitgewerkt als zijn podiumwerk, is telkens een gastrol weggelegd voor een grotendeels improviserende acteur of comedian.”
Meneer Karton is een comedy hoorspel, waarin gastacteurs samen met Meneer Karton (Pieter Verelst) hun diepste fantasieën tot leven brengen. "Een voor een maken ze hun opwachting in de waanzinnige sprookjeswereld van Verelst, waar Meneer Karton telkens Roodkapje-gewijs naar zijn oma moet om iets te brengen (een Duitse helm, een cassette van Eddy Wally...) maar onderweg wordt opgehouden door allerhande pratende creaturen", schrijft de krant.
De podcast is onder meer te beluisteren op livecomedy.be/meneer-karton en Spotify: https://open.spotify.com/show/5Hn9RprlF0bTHeHI1bzW1S?si=89b3682b6e804e61.
We zijn begonnen! De repetities van het spannende familiedrama Bonita Avenue in regie van Hanneke Braam zijn van start. De theaterbewerking van de internationaal bejubelde debuutroman van Peter Buwalda, waarvan meer dan 350.000 exemplaren werden verkocht, is vanaf januari in de theaters te zien. Met Hajo Bruins, Oda Spelbos, Willem Voogd, Marieke Giebels en Marijn Klaver.
In het spannende familiedrama Bonita Avenue staan het gevaar van geheimen en de vraag hoe goed je anderen echt kunt kennen centraal. Siem Sigerius, wiskundige, oud-judoka en Rector Magnificus van universiteit Tubantia heeft een indrukwekkende staat van dienst en dito gezin. De vuurwerkramp in Enschede is de voorbode van een explosie binnen het gezin. Terwijl zijn carrière tot grote hoogte stijgt, zakt Siem privé steeds verder weg in een modderpoel van leugens en bedrog.
Kijk hier voor de hele speellijst!
Een feestelijk begin van december komt eraan met twee premières. Op woensdag 1 december gaat Kiki Schippers in première met Meer in Schouwburg Amstelveen. Een voorstelling met prachtige liedjes, waarin ze onderzoekt waar het vandaan komt om alsmaar meer te willen en verder te reiken. En op dinsdag 7 december gaat Ronald Snijders in première met Een avond met mij, waarin de absurdist toeschouwers meeneemt in zijn gekantelde wereld.
Voor die tijd zijn ze ook nog met hun voorstellingen in het theater te zien. Ronald Snijders speelt op 17 november in De Oosterpoort in Groningen. Kiki Schippers staat op 17 november in de Stadsschouwburg Utrecht en op 26 november in Theater Streams in Nijkerk.
Op zaterdag 30 oktober gaat Thijs van de Meeberg met Meer dan mogelijk in première in Schouwburg Amstelveen. Vanavond van 21.00 tot 22.00 uur is hij te gast bij Volgspot op NPO Radio 5 om te vertellen over deze aanstekelijke voorstelling.
In Meer dan mogelijk reflecteert hij niet alleen met zelfspot op zijn eigen leven, maar blikt ook terug op hoe hij in coronatijd aan de slag ging op een BSO, toen alle theaters dicht waren. En vergeet zijn hond en trouwe maatje Poco niet.
Meer dan mogelijk is het derde soloprogramma van Thijs van de Meeberg en is na de première door heel het land te zien! Kijk hier voor de speellijst.
Vanavond vindt in Diligentia in Den Haag de uitreiking van de cabaretprijzen plaats. Genomineerd voor de Poelifinario Engagement zijn Jan Beuving en Patrick Nederkoorn voor De andere oudejaars, met muziek van Tom Dicke.
De Poelifinario wordt uitgereikt aan de theatermaker(s) met het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen. "Het virtuoze, 15 minuten durende openingslied blijkt het begin van een boeiende strijd tussen twee verwante, maar toch ook erg verschillende zielen", schrijft de jury over De andere oudejaars. "De knetterende discussie over het belang van kunst in crisistijd is gedenkwaardig, het lied over pogingen om de waarheid te begraven straalt onverzettelijk engagement uit."
Patrick Nederkoorn staat momenteel in het theater met zijn nieuwe voorstelling Hoogtij. Zo is hij onder meer op 26 oktober in Theater Pepijn in Den Haag en op 29 en 30 oktober in Theater Bellevue in Amsterdam te zien.
Vrijdag 15 oktober gaat thrillerkomedie Hoog Spel in première in Theater Singer Laren. Met hoofdrollen voor een door de wol geverfde cast, waaronder Johnny Kraaijkamp, Doris Baaten en Trudy Labij.
De thrillerkomedie draait om een moord en de vraag wie het gedaan heeft. En dan komt ook nog een bevreemdende buurman, gespeeld door Thijs Prein, voorbij.
De voorstelling is van dezelfde schrijver en regisseur als de eerdere thrillerkomedie Enkele reis en een mix van absurditeit en dialogen uit het leven gegrepen. ,,Het is een absoluut onvoorspelbaar stuk”, vertelt Johnny Kraaijkamp. “Van de ene verbazing naar de ander gaan, dat hoop ik dat we bereiken.’’
Hoog Spel is na de première door heel het land te zien.
In een volle Koninklijke Schouwburg in Den Haag beleefde Lichter dan ik maandag 11 oktober 2021 een prachtige première.
De komende maanden is de aangrijpende voorstelling door heel het land te zien. Met als eerste op de planning aankomende vrijdag in Theater De Speeldoos in Baarn, zaterdag 16 oktober in Schouwburg Ogterop in Meppel en zondag 17 oktober in Schouwburg Amstelveen.
Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van de vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.
Johnny Kraaijkamp was dinsdagochtend bij Koffietijd te gast om te vertellen over onze thrillerkomedie Hoog Spel, die nu in de theaters staat. ,,We hebben drie try-outs achter de rug en de mensen weer horen lachen'', vertelde hij bij het televisieprogramma. ,,En ook vooral horen puzzelen en kraken, want het is een thriller. Ze zijn nogal betrokken bij het stuk. Dat is leuk, dat je weer contact hebt met het publiek.'' Op 15 oktober gaat Hoog Spel in première. Met rollen voor Johnny Kraaijkamp, Doris Baaten, Trudy Labij en Thijs Prein.
Ook dook Koffietijd in de archieven. Met Trudy Labij speelde Johnny in de jaren tachtig al eerder een keer samen, bij de televisieproductie van Jan Rap en z'n maat van Yvonne Keuls.
Johnny riep ook op aan mensen om weer naar het theater te komen. ,,Er is nog een beetje schroom, heb ik het idee. Maar hup, het mag weer lieve mensen.''
De eerste doorlopen zijn gespeeld, de repetities zitten er op. De acteurs hebben de repetitieruimte verlaten. Nu op naar het theater! Aanstaande woensdag de eerste try-out van Hoog Spel in De Meerse in Hoofddorp.
De eerste doorlopen zijn gespeeld, de repetities zitten er op. De acteurs hebben de repetitieruimte verlaten. Nu op naar het theater! Aanstaande woensdag de eerste try-out van Lichter dan ik in De Kunstlinie in Almere.
De sticker van het nieuwe seizoen is op de bus geplakt. Een teken dat deze bijna weer op reis gaat naar al die mooie theaters in Nederland.
De acteurs van Lichter dan ik kregen een workshop batikken van Sabine Bolk, kunstenaar en batikonderzoeker, om de achtergrond van het proces goed te begrijpen en de handelingen juist uit te voeren.
In de voorstelling speelt batikken – een eeuwenoude techniek om textiel te bedrukken - een belangrijke rol. Het is een methode om geweven stof met verf van decoratie te voorzien. Dat levert prachtige stoffen op, die ook veel in de voorstelling worden gebruikt.
We zijn op zoek naar iemand met HBO-denkniveau die zin heeft om in de komende jaren de verantwoordelijkheid te nemen voor de financiële administratie. Werkervaring is een vereiste. Een relevante opleiding is een pré, maar het belangrijkste is dat je een ‘cijfertijger' bent die extra gemotiveerd raakt door de mooie voorstellingen die wij gezamenlijk realiseren. En omdat we met een klein team zijn is het van belang dat je goed bij ons past, waarbij we juist graag zoveel mogelijk mensen met verschillende achtergronden in ons team hebben. Meer informatie: https://www.korthalsstuurman.nl/vacatures/
Jong cabarettalent Ramon Chatrer tekende vandaag een samenwerkingsovereenkomst met Korthals Stuurman Theaterbureau. Het bureau zal hem de komende jaren begeleiden bij zijn ontwikkeling, een theatertournee realiseren en hem publicitair ondersteunen.
Ramon Chatrer won in 2020 de Jury,- Publieks,- en Persoonlijkheidsprijs van het Groninger Studenten Cabaret Festival en stond gisteren in de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival, waar hij met name opviel met zijn liedjes. Hierover meldde de jury: ‘Ramon heeft een mooie diepe stem, waarmee hij prachtig zingt op knap gecomponeerde nummers met mooie melodieën en harmonische wendingen.’
Deze zomer is Chatrer op verschillende locaties te zien op het mobiele pop-up podium Klapstoelkabaret. Volgend seizoen gaat hij met de twee andere finalisten van het AKF op pad met de finalistentour.
Iedere vrijdagmorgen is hij te horen met zijn eigen, muzikale column in de ochtendshow van Giel Beelen op NPO Radio 2.
In het staartje van de coronacrisis brengen we het festivalgevoel weer naar u toe! Ontdek nieuw talent, gloednieuwe liedjes en conferences tijdens een middag of avond Klapstoelkabaret. We toeren deze zomer weer met ons mobiele podium langs bijzondere plekken in Nederland. U ziet optredens van twee artiesten uit de Klapstoel-selectie, die bestaat uit eersteklas cabarettalenten die stuk voor stuk al festivals en prijzen wonnen. Kom kijken, zie uw favoriete cabaretier weer eens op het podium of ontdek de artiesten van de toekomst! Op de meeste locaties is de kaartverkoop gestart! Kijk op de site van Klapstoelkabaret of hier op de site.
Klapstoelkabaret is een initiatief van en wordt ondersteund door Stichting Theater Ontwikkelingsfonds.
Vanaf 1 juni verandert Hummelinck Stuurman in Korthals Stuurman. Korthals is de achternaam van Majlis, die al meer dan tien jaar aan het bureau verbonden is en onlangs mede-eigenaar werd. De andere eigenaar is Arjen Stuurman.
Met een vernieuwde naam en nieuwe technologie, was het ook tijd voor een gloednieuwe site. Voorop stond helderheid en gebruiksgemak. We hopen dat u van onze site zult genieten en vaak terug komt.